BİREYSEL EMEKLİLİĞİ SEÇMEK İÇİN 10 HARİKA NEDEN

31

BİREYSEL EMEKLİLİĞİ SEÇMEK İÇİN 10 HARİKA NEDEN

​1- %25 Devlet Katkısı 
 
Devlet, bireysel emeklilik hesabınıza ödediğiniz katkı paylarının %25’ine karşılık gelen tutarı Devlet Katkısı* olarak sizin adınıza yatıracak. 
 
2- Rahat bir emeklilik 
 
Bireysel Emeklilik Sistemi, sosyal güvenlik sisteminin tamamlayıcısıdır ve amacı emeklilik döneminde size ek bir gelir sağlayarak refah seviyenizi artırmaktır. Sistemde en az 10 yıl bulunmak koşuluyla 56 yaşını tamamladıktan sonra emekli olabilirsiniz. Emekliliğe hak kazandığınızda, birikimlerinizi kısmi olarak, toplu ya da emeklilik gelir planı kapsamında düzenli maaş olarak alabilirsiniz. 
 
3- Güvenli bir sistem 
 
Sistemin tüm unsurları denetim altındadır. Şirketin faaliyetleri yılda en az bir kere T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı, fonların ve portföy yöneticilerinin faaliyetleri ise yılda en az bir kere Sermaye Piyasası Kurulu tarafından denetlenir. Şirketimizin yılda en az bir kere bağımsız dış denetim yaptırması zorunlu olduğu gibi, fonların hesap ve işlemleri ayrıca, yıllık dönemler itibariyle bağımsız dış denetime tabidir. Şirketlerin günlük faaliyetleri ise Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) tarafından elektronik ortamda izlenir. 
 
4- Her şey şeffaf 
 
Bireysel emeklilik hesaplarınız Takasbank'ta tutulur. Bu hesaplardan size tahsis edilen özel şifre ile günlük olarak fon paylarınızı izleyebilirsiniz. 
 
5- Getirinizi etkileyen kararlarda söz hakkı 
 
Emeklilik planınız çerçevesinde, yatırım yapmak istediğiniz fonu risk derecesine göre seçme ve yılda 6 defa değiştirme hakkınız var. 
 
6- Birikiminiz profesyonel fon yöneticilerinin elinde 
 
Birikiminiz, emeklilik yatırım fonunda profesyonel fon yöneticileri tarafından yönetilir. 
 
7- Lisanslı aracılardan hizmet alırsınız 
 
Bireysel Emeklilik Sistemi'nin tanıtımı, mesleki yeterlilikleri ölçülmüş, sınavda başarılı olmuş bireysel emeklilik aracıları tarafından yapılır. 
 
8- Ödemeye ara verme hakkınız var 
 
Mali durumunuzda beklenmedik gelişmeler olduğu dönemlerde katkı payı ödemeye ara verebilirsiniz.** 
 
9- İşveren grup emeklilik sözleşmeleri 
 
Eğer işverenseniz; çalışanlarınız adına ödediğiniz katkı paylarını, ücretle ilişkilendirmeksizin ticari kazancınızın tespitinde gider olarak indirebilirsiniz. Çalışanlarınız için ödediğiniz katkı payları ve getirilerinden oluşan birikimler için 7 yılı aşmamak kaydı ile hak kazanma süresi tespit edebilirsiniz. Bu şekilde çalışanlarınız için motivasyon, firmanız için çalışan sadakati sağlamış olursunuz. 
 
10- Tercih hakkı sizde 
 
Emeklilik planınızı yılda 4 defa, katkı payı tutarınızı dilediğiniz zaman, emeklilik şirketinizi ise Sisteme dâhil olduğunuz Şirkette 2 yılı, sonraki şirketinizde ise 1 yılı doldurduktan sonra değiştirebilirsiniz.
 
* Hak kazanılacak Devlet Katkısı bir takvim yılı içinde yıllık brüt asgari ücretin %25’i ile sınırlıdır.
 
** Ara verme durumunda şirketin yasal düzenlemeler doğrultusunda kesinti yapma hakkı saklıdır.